Для вихователя обід – це важливий виховний захід. Педагог зобов’язаний закріпити в учнів навички самообслуговування, культури та гігієни поведінки в їдальні, бережливого ставлення до хліба і продуктів харчування, навчити шанувати працю поварів та обслуговуючого персоналу.
Цей захід складається з трьох етапів.
Підготовча частина
Миття рук милом, сушіння електрорушником.
Повторення правил поведінки в їдальні.
Накриття черговими учнями столів.
Основна частина
При вживанні першої страви навчити дітей правильно тримати ложку, руки на столі, виїдати перші страви з тарілки, складати тарілки та дотримувати чистоту за столом, користуватися серветкою. При вживанні другої страви блюда навчити дітей правильно користуватися виделкою, ножем, очистити сардельку, складати тарілки та дотримуватися гігієнічної поведінки за столом. При вживанні третьої страви навчити користуватися десертною ложечкою.
Заключна частина
Подяка поварам.
Прибирання черговими столів.